Sunday, February 9, 2014

PIC32 Development: Proto board on verroboard
My PIC32 protoboard in action - Measuring the speed of the internal ADC and displaying it on the 7 Segment Display board


It’s been a while since I last posted. My second semester at Cornell has begun and it has been busy.

My first semester ended mid December 2013. So I went back home to Dhaka, Bangladesh for winter break.

Unfortunately, due to the ongoing political crisis in Bangladesh at the time, I could not spend too much time outside home. Thus I ended up spending a lot of time on electronics. There were two aspects to this over my winter break. One, I spent a lot of time with the PIC32, writing some code, doing tests with the peripherals and making a “proto board”. That, I must admit, was a lot of fun. It was a continuation of my independent study (see: http://tahmidmc.blogspot.com/2013/09/200000-views-ithaca-arm-and-dmips.html and http://www.tahmidmc.blogspot.com/2014/01/a-comparative-study-between-at91sam3x8e.html). The second part was me developing an AC-AC voltage stabilizer (more on that later, in another article) and also toying around with the Arduino Due (also part of my independent study).

I had previously used the Microstick II from Microchip for experimenting with the PIC32. However, I felt a need to use a more “robust” board for prototyping (don’t get me wrong; I’m not bashing the Microstick II – it’s a neat little board). So, I decided to make one myself. I used a verroboard and just put on the microcontroller and also the required basic connections. For the microcontroller, I used the PIC32MX250F128B which comes in a nice user-friendly PDIP28 package. This is the same microcontroller on the Microstick II and is the same microcontroller I had been working on.

The basic layout of the board is:

 • There is an on-board 3.3V regulator for powering the PIC32. I chose against using an LDO voltage regulator since I did not have in hand any LDO regulator that can accept reasonably high voltages (by that I mean about 12-16V). I wanted to use an external 12V or 15V power supply for powering the board, so that I could use that same supply voltage for other stuff running at the same time. Thus I used the TI ua78M33C voltage regulator that I had with me (I had gotten them off of Mouser a while before going home).
 • Decoupling capacitors on the power lines.
 • A 10uF “filter capacitor” necessary for the microcontroller. This capacitor is placed between the VCAP and VSS pins on the microcontroller. The crucial part here is that, the capacitor must have relatively low ESR (equivalent series resistance), defined by Microchip as <1. I had to go through my collection of capacitors and manually measure the capacitors’ ESR using the ESR meter.
 • A push-button for enabling/disabling the PIC32. When pushed/closed, the PIC is disabled (MCLR – master clear – is held low). When the switch is open, the PIC is enabled (MCLR is pulled up by a pull-up resistor).
 • Connectors for taking connections/wires out of the board onto a breadboard or other board. The connectors are connected so that every single pin of the microcontroller is connected to one connector pin/line.
 • ICSP (in-circuit serial programming) header to allow in-circuit programming of the PIC32 using a Microchip PICKIT3 programmer/debugger.
 • An LED connected to RA0 (pin 2) of the PIC32. This LED is used as a “debug LED” – just as an indicator of sorts that is already connected on the board for use. LEDs are always used in circuits after all. I chose to use RA0 for connecting the LED since this was the same pin to which the LED was connected to on the Microstick II board.
 • A variable resistor. This is used to provide a varying analog voltage (from 0V to 3.3V) to the PIC32 RB15 (AN9 – pin 26). This was put on the board so that I could have an analog voltage for testing if/when I needed it. However, since this won’t be necessary in every circuit and I might want to use RB15 for something else, I put in a latching push switch which when pushed/closed will connect the analog voltage (the wiper of the variable resistor) to RB15 of the PIC. When the switch is open the wiper of the variable resistor is NOT connected to RB15, freeing that pin up for other use.


That’s about it as far as the PIC32MX250F128B “proto board” goes. There’s another board that I made on verroboard for testing – that’s the 3 digit 7 segment display board. This board consists of – you guessed it – a 3 digit 7 segment display. But the key thing is that it has driver transistors on the board so that I don’t have to worry about drive current from the microcontroller. There are 7 seven driver transistors BC547 working in the common collector (emitter follower) mode to just act as an analog buffer and a current amplifier. The display itself consists of 3 common cathode “digits”. So, for each of the digit common cathodes, there is a driver transistor – I have used the 2SD882 transistors. In all honesty, such a high capacity transistor is not needed; but I did not have any BC337/PN2222A transistors in hand and this was the only non-power transistor I had that was capable of withstanding more than 100mA current.

I’ve done quite a few projects with these boards. I’ll be posting these from time to time. For now, here are some pictures.

Here’s a picture of the two boards along with some wiring between them and some additional components on a breadboard.Here’s one with the 7 segment display in action:
You can see the PICKIT3 connected as well.

Here’s a view of just the PIC32 protoboard:


10 comments:

 1. hi may i get schematics and parts list

  thank you

  ReplyDelete
 2. It's so common: you're in love with someone and you want him to love you too ... or you're going through a difficult "breakup" and you want him or her to come back ... or you're alone and looking for someone special. It all depends on what you want. If you are alone and want to find a new love, there is a spell for you. Contact Dr. Jasper now if you need her help in your relationship or in any other case.
  1) Spells of love
  2) Spells of lost love (make him love you again)
  3) The spell of divorces
  4) Marriage spell (make him propose to you / make her accept your proposal)
  5) Binding spells
  6) Divisions
  7) The spell of death
  8.) You want to be promoted to your office
  9) You want to thank your boyfriend
  10) Lottery
  11) stop miscarriage / get pregnant
  12) magic spell (cure that deadly disease)
  contact her now, she has a lasting solution for you. has 32 years of experience as a practitioner of black and white magic, Tarolog, Runemeister (mantle, runic magic, amulets, amulets, talismans), she is the best!
  gmail: doctorjaspermagic@gmail.com

  ReplyDelete
 3. Unë po e ndaj këtë dëshmi për partnerët që vuajnë në marrëdhëniet e tyre, sepse ka një zgjidhje të qëndrueshme. Burri im më la mua dhe 2 fëmijët tanë për një grua tjetër për 3 vjet. U përpoqa të jem e fortë vetëm për fëmijët e mi, por nuk munda t'i kontrolloja dhimbjet që më mundonin zemrën. Isha i lënduar dhe i hutuar. Unë kisha nevojë për një ndihmë, kështu që bëra një kërkim në internet dhe hasa në një faqe ku pashë Dr.Fady një magjistar, që mund të ndihmojë të kthehen të dashuruarit. E kontaktova dhe ai bëri një lutje dhe magji të veçanta për mua. Për çudinë time, pas disa ditësh, burri im u kthye në shtëpi. Kështu u ribashkuam përsëri dhe kishte shumë dashuri, gëzim dhe paqe në familje. Ju gjithashtu mund të kontaktoni Dr.Fady, një magjistar i fuqishëm për zgjidhjet e kontaktit të tij
  drfady720@gmail.com ose mund ta shtoni në Whatsapp +2349039422406

  ReplyDelete
 4. Çdo problem ka një zgjidhje kur takoni personin e duhur! Mos kini frikë se ekziston një magjistar i shkëlqyer dhe zgjidhës shpirtëror i problemeve që është në gjendje t'i japë fund problemit tuaj. Dua te vleresoj Dr Fady qe me riktheu martesen time me magjine e saj, Pas 1 viti ndarje me burrin tim, me ndihmen e magjistares se mrekullueshme Dr Fady burri im erdhi ne shtepi dhe tani jemi te lumtur bashke per mire, edhe nje here faleminderit per Dr Fady gjithashtu shëroi të gjitha llojet e sëmundjeve si p.sh.

  1 DEKLARATË DASHURI
  2 WIN S EX KTHIMI
  3 FRUTA GOMS
  4 NJOFTIM PËR PROMOCION
  5 DEKLARATA E MBROJTJES.
  6 MAGJIA E BIZNESIT.
  7 DEKLARATË E MIRË PUNËS.
  8 HIV SIDA.
  9 NDALO MISKARRIMIN.
  10 MIROOD NJOFTIM SHPALLJE.
  11 SHKAK I TELEKINEZËS.
  DREJTSHKRIMI I LOTARIVE DHE ÇËSHTJA GJYQËSORE Kontakt Kontaktoni atë për ndihmën tuaj nëpërmjet: drfady720@gmail.com
  WHATSAPP:+2349039422406

  ReplyDelete
 5. Nuk mund të harroj sesi (magjia e bardhë) më ndihmoi të rikuperoja martesën pas 6 muajsh ndarje me gruan time për shkak të grindjes dhe ajo u largua dhe nuk u kthye më tek unë, bëra aq shumë për ta kthyer atë, por asgjë nuk funksionoi. deri sa pashë një koment në internet kur dikush po dëshmonte se si (magjia e bardhë) e ndihmoi atë të rivendoste burrin e saj dhe kështu e kontaktova përmes emailit të tij dhe pasi shkrova çështjen time ai më siguroi se do të më ndihmonte të kthehesha me gruan time pas 3 ditësh pasi bëri magjinë e dashurisë, dhe pasi ai bëri magjinë, gruaja ime u kthye në shtëpi dhe u lut që i vinte shumë keq sot jam kthyer me gruan time dhe jemi të dy të lumtur dhe jetojmë sërish bashkë. Unë e di se ka shumë njerëz atje që duan të kthejnë të dashuruarit e tyre, ju lutemi kontaktoni (magjinë e bardhë) sepse ai është përgjigjja e përsosur për problemin tuaj, detajet e kontaktit të tij në emailin { findritualforlife@gmail.com }
  Whatsapp: +3550685677099
  +2349046229159

  ReplyDelete
 6. Bimët natyrore kanë shëruar kaq shumë sëmundje sa ilaçet dhe injeksionet nuk mund t'i shërojnë. Kam parë rëndësinë e madhe të bimëve natyrore dhe punën e mrekullueshme që kanë bërë në jetën e njerëzve. Kam lexuar dëshmitë e njerëzve në internet se si janë shëruar nga herpesi, HIV, diabetikët etj nga mjekësia bimore Dr.DAWN, ndaj vendosa të kontaktoj mjekun sepse e di që natyra ka fuqinë të shërojë çdo gjë. Unë u diagnostikova me HIV për 7 vitet e fundit, por Dr. DAWN më shëroi me barërat e tij dhe i referova menjëherë tezen time dhe burrin e saj, sepse ata të dy vuanin nga herpesi dhe u shëruan gjithashtu. E di që është e vështirë të besohet por jam një dëshmi e gjallë. Nuk është e dëmshme të provosh barëra. Ai është gjithashtu një magjistar, ai bën magji për të rivendosur martesat e prishura dhe magji për fat të mirë për të përparuar dhe shkëlqyer në jetë. Kontaktoni me emailin e Dr.DAWN: ( dawnacuna314@gmail.com )
  Whatsapp:+2349046229159/
  +3550685677099

  ReplyDelete
 7. ËSHTË E MREKULLUESHME TË FLASË TË MREKULLUESHME PËR DR DAWN. Unë jam Vanessa Canga. Kam pasur një bashkim të bukur me burrin tim dhe kam ndarë lumturinë, ngrohtësinë dhe dashurinë e vërtetë. Ne jetuam së bashku për 10 vjet dhe patëm dy fëmijë. Pak muaj më parë filluam të kishim probleme pafund dhe zënka të vazhdueshme. Shtëpia ishte plot me pakënaqësi dhe fëmijët e mi gjithmonë qanin duke na parë të ziheshim gjatë gjithë kohës. Më në fund, ai u largua dhe na ndërpreu të gjitha mjetet për të komunikuar me të. Bëra gjithçka që munda për ta rikthyer për shkak të asaj se sa shumë e doja, por pa dobi. DR DAWN më erdhi në ndihmë kur e kontaktova dhe më zbuloi se një grua qëndronte pas problemeve që kisha dhe ai më premtoi se do të më ndihmonte, gjë që e bëri kur ndoqa procedurat e tij të punës. Burri im u kthye në shtëpi tek ne dhe ne shpikëm gjëra. Ne jetojmë përsëri të lumtur së bashku. DR DAWN mund t'ju ndihmojë gjithashtu. kontakto me të përmes WhatsApp: +2349046229159
  Email: dawnacuna314@gmail.com
  *Nëse dëshironi të ribashkoheni me burrin/gruan tuaj.
  *Nëse dëshironi të keni një martesë/marrëdhënie të qetë.
  *Nëse keni nevojë për magji për të mbetur shtatzënë/shtatzënë.
  *Nëse dëshironi të trajtoni infertilitetin.
  *Nëse doni të hakmerreni/marrëni pronën tuaj.
  *Nëse dëshironi magji promovimi.

  ReplyDelete
 8. Pas martesës jeta ime ishte kaq e vështirë, burri im filloi të ndiqte gra të tjera, sepse unë nuk i dhashë një fëmijë pasi prita disa vite. Mund ta shihja martesën time duke u zhdukur. Bëra gjithçka që ishte e mundur për të ndryshuar situatën, por asgjë nuk funksionoi derisa takova Dr DAWN, një shërues shpirtëror. Dr DAWN më shpëtoi jetën dhe martesën time. tani kam 3 femije. I jam mirënjohës Dr DAWN dhe për këtë arsye ia lë dëshminë time kujtdo që vuan nga problemet martesore dhe të fertilitetit. E-mail kontakti: dawnacuna314@gmail.com
  Whatsapp:+2349046229159

  ReplyDelete