Thursday, January 2, 2014

A Comparative Study between two 32-bit microcontrollers - the Atmel AT91SAM3X8E and the Microchip PIC32MX250F128B

As previously mentioned (http://tahmidmc.blogspot.com/2013/09/200000-views-ithaca-arm-and-dmips.html) I’m doing an independent study under the supervision of Professor Bruce Land here at Cornell University. A semester has passed and I will be continuing my independent study next semester.

The independent study (that I'm doing and will be continuing) is on exploring and comparing the peripheral modules of the Microchip PIC32MX250F128B (on the Microstick II platform) and the Atmel AT91SAM3X8E (on the Arduino Due platform). This semester, I've done a good amount of introductory exploration of the two 32-bit microcontrollers.

Here are the links to the datasheets of the two microcontrollers on which my independent study is based:

PIC32MX250F128B: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/61168E.pdf

The Microchip PIC32MX250F128B is a 32-bit RISC microcontroller based on the MIPS M4K core. In this independent study, I have used the Microstick II platform provided by Microchip.  The  Atmel  AT91SAM3X8E  is  a  32-bit  ARM  microcontroller  based  on  the Cortex-M3 core. In this independent study,  I have used the Arduino Due platform (which is based on the Atmel AT91SAM3X8E microcontroller) provided by Arduino.

Here is the report of my independent study for the first semester, where I have presented my findings and learning:

After writing up the independent study, I have been playing more with both the controllers and experimenting on a bunch of stuff, including (but not limited to) tinkering with different compilers (mikroC PRO for PIC32 and XC32), a mini oscilloscope using the AT91SAM3X8E which I hope to expand into an ECG device, a similar project with the PIC32 and documenting all the different peripherals I'm working on.

I have posted my independent study report in the hope that it will help others who are studying on these two 32-bit controllers (PIC32MX250F128B and AT91SAM3X8E) and hope that it will help them get introduced to the controllers, the two microcontroller series (PIC32 and AT91SAM3) and the corresponding platforms (Microstick II and Arduino Due) mentioned in the independent study report. I will be posting more as I continue my independent study. Please let me know what you think in the comments section below!

12 comments:

 1. Dear Tahmid..!
  I really amazed of you and your hard work. I keep on visiting your "blog". But you was resume of long back I thought that you are busy with your work. I awaiting for your experiments and projects. Do you know I ask my friends to visit your "blog". May I know that are you going to do some projects if so I am eager for it.

  ReplyDelete
 2. Hi Tahmid ;
  Have a look at the Ti Tiva TM4C microntroller, it is a cortex M4 device with floating point, there is a very cheap eval board.
  http://www.ti.com/tool/ek-tm4c123gxl
  this CPU has a lot of peripherals !
  Regards , Johan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks!

   That looks amazing, especially considering the price. I'll definitely give it a try when I'm in need of that much computational and peripheral power!

   Delete
 3. Cool blog! Are you on other website besides your blog?

  ReplyDelete
  Replies
  1. I'm also on Edaboard although I haven't been too active there recently due to school work.

   Delete
 4. Please read the pic controller datasheet!
  The PIC32 controller has also the PMD (peripheral module disable) bits, which shuts off the module selected to save energy.
  On default, they are all enabled.
  I think you have not spend so many time you wrote in that document,

  ReplyDelete
 5. Where is the study? I see a blank box...

  ReplyDelete
 6. Salutare tuturor celor de pe acest blog, vreau să-mi mulțumesc Dr. Jasper. doctorjaspermagic@gmail.com marele vrăjitor care mă ajută să-mi recuperez fostul după ce am fost înșelat de patru vrăjitori care pretind că sunt adevărați și autentici, am contactat acest mare vrăjitor în punctul în care îmi pierd speranța că nu pot obține omul meu înapoi din nou, am făcut exact ce mi-a cerut acest om să fac și spre cea mai mare surpriză a mea totul se întâmplă așa cum acest mare vrăjitor mi-a spus că se va întâmpla. Omul meu, care nu m-a sunat în ultima lună, m-a sunat după ce Dr. Jasper Malo i-a făcut vraja asupra lui și chiar sunt surprins că există încă un vrăjitor grozav precum Dr. Jasper Malo, care este atât de puternic. Sunt foarte fericit astăzi că-mi văd bărbatul înapoi la mine și chiar mă iubesc mai mult decât oricând înainte de a-l întâlni. Nu mă voi ierta dacă părăsesc acest blog fără a lăsa adresa de e-mail a acestui mare vrăjitor pentru cei dintre voi care ar putea avea nevoie de ajutorul lui pentru a-l contacta. deci iată adresa de e-mail a acestui mare vrăjitor: doctorjaspermagic@gmail.com contactează-o acum și toate problemele tale vor dispărea pentru totdeauna

  ReplyDelete
 7. Unë po e ndaj këtë dëshmi për partnerët që vuajnë në marrëdhëniet e tyre, sepse ka një zgjidhje të qëndrueshme. Burri im më la mua dhe 2 fëmijët tanë për një grua tjetër për 3 vjet. U përpoqa të jem e fortë vetëm për fëmijët e mi, por nuk munda t'i kontrolloja dhimbjet që më mundonin zemrën. Isha i lënduar dhe i hutuar. Unë kisha nevojë për një ndihmë, kështu që bëra një kërkim në internet dhe hasa në një faqe ku pashë Dr.Fady një magjistar, që mund të ndihmojë të kthehen të dashuruarit. E kontaktova dhe ai bëri një lutje dhe magji të veçanta për mua. Për çudinë time, pas disa ditësh, burri im u kthye në shtëpi. Kështu u ribashkuam përsëri dhe kishte shumë dashuri, gëzim dhe paqe në familje. Ju gjithashtu mund të kontaktoni Dr.Fady, një magjistar i fuqishëm për zgjidhjet e kontaktit të tij
  drfady720@gmail.com ose mund ta shtoni në Whatsapp +2349039422406

  ReplyDelete
 8. Soțul meu a cerut divorțul, dar cu ajutorul Dr. Dawn Acuna, eu și soțul meu trăim în pace, cu bucurie și fericire, Dr, Dawn acuna a ajutat-o ​​cu o vrajă de dragoste puternică care l-a făcut pe soțul meu să realizeze cât de specială sunt și acum mă tratează ca pe o regină și mă îmbrățișează toată noaptea, asta este ceea ce mi-am dorit vreodată de la soțul meu, datorită Dr. Dawn acuna, contact pe Whatsapp:{ +2348032246310 }
  *Dacă vrei să te împaci cu iubitul tău.
  *Dacă doriți ca plante medicinale să conceapă.
  *Dacă vrei un inel magic.
  *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
  *Dacă vrei să devii celebru în afacerea ta.
  Si altii,
  Îți promit 💯 la sută rezultat pozitiv, e sinceră, se ține mereu de cuvintele ei.

  ReplyDelete
 9. Çdo problem ka një zgjidhje kur takoni personin e duhur! Mos kini frikë se ekziston një magjistar i shkëlqyer dhe zgjidhës shpirtëror i problemeve që është në gjendje t'i japë fund problemit tuaj. Dua te vleresoj Dr Fady qe me riktheu martesen time me magjine e saj, Pas 1 viti ndarje me burrin tim, me ndihmen e magjistares se mrekullueshme Dr Fady burri im erdhi ne shtepi dhe tani jemi te lumtur bashke per mire, edhe nje here faleminderit per Dr Fady gjithashtu shëroi të gjitha llojet e sëmundjeve si p.sh.

  1 DEKLARATË DASHURI
  2 WIN S EX KTHIMI
  3 FRUTA GOMS
  4 NJOFTIM PËR PROMOCION
  5 DEKLARATA E MBROJTJES.
  6 MAGJIA E BIZNESIT.
  7 DEKLARATË E MIRË PUNËS.
  8 HIV SIDA.
  9 NDALO MISKARRIMIN.
  10 MIROOD NJOFTIM SHPALLJE.
  11 SHKAK I TELEKINEZËS.
  DREJTSHKRIMI I LOTARIVE DHE ÇËSHTJA GJYQËSORE Kontakt Kontaktoni atë për ndihmën tuaj nëpërmjet: drfady720@gmail.com
  WHATSAPP:+2349039422406

  ReplyDelete